PENEČA IN AROMATIČNA
VINA
Penina nastane po dveh osnovnih metodah - klasični in charmat. način priprave penečih vin. Od klasične metode se razlikuje po
Če vinar pripravlja penino po klasični metodi, doda v steklenico tem, da osnovno vino skupaj s kvasovkami in sladkorji ne vre v
poleg mirnega, torej osnovnega vina, še vinske kvasovke in malo steklenicah, ampak se postopek dogaja v nerjavečih posodah. Po
hranil (sladkorjev). Steklenico zamaši s kronskim zamaškom, nato fermentaciji sledi filtriranje, torej odstranitev usedline, nato pa
jo pusti počivati najmanj leto in pol, lahko tudi več let.
polnjenje v steklenice.
Po končani fermentaciji sledi odstranitev usedline s postopkom
zamrzovanja vinskega vratu, zamašek pa se zamenja s
plutovinastim. Steklenice še nekaj časa odležijo v kleti, preden
poiščejo pot do kupcev. Metoda charmat opisuje sodobnejši
MIRA
priporoča
MIRA
priporoča
MIRA
priporoča
RADGONSKE GORICE
ACONSET Co
ISTENIČ
Srebrna
radgonska
penina
Penina
ZAJĆ
Barbara
Penina rosé
polsuha penina
polsuha penina
polsuha penina
0,751
0,751
0,75L
B.
899
798
599
srebrna
radgonska penina
ISTENIC
BILA FENINA
BIZELJSKO SREMC
11 s,
BESSRR
SEC FOLSUHO
11= 11.99
11- 10.64
1l= 7.99
MIRA
priporoča
RADGONSKE GORICE
RADGONSKE GORICE
RADGONSKE GORICE
Golden stork
Silver stork
White stork
polsuha penina
polsuha penina
polsuho peneče vino
0,751
0,751
0,751
599
299
COLDIN
STORK
SILVER
STORK
WHITE
STORK
66
METIEV CMARMAT
NADGOEIK GOc
KADGI COICE
11 = 9.32
11=7.99
1l = 3.99
20
Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"
ISTENIC