SAMI
DOMACI
CETA
RADGONSKE GORICE
Pravijo, da iz trte prisojnih Radgonsko-
Kapelskih goric nastaja žlahtno vino, ki
se mu ne bi odrekli niti bogovi. Kot nam
pove enologinja Klavdija Topolovec Špur,
se zgodba o vinu Radgonskih Goric začne
daljnegaleta 1852, ponos kleti pa zagotovo
predstavlja prva in največkrat nagrajena
slovenska penina. O penini iz Radgonskih
Goric so že leto kasneje pisale Bleiwesove
Novice, danes pa je izraz penina postal
generično poimenovanje za slovenska
peneča vina. Mira Šemić Klavdijo opiše kot
milo ter mirno osebo, ki vseeno ustvarja
zelo strastna vina, saj nešteto mehurčkov
v vsakem kozarcu penine kar prekipeva od
življenja. In ker Klavdija pravi, da penina
ni izdelek temveč pridelek, lahko rečemo,
da v Radgonskih Goricah resnično
pridelujejo vrhunsko penino.
„Penino lahko uživamo kadarkoli, ne samo na praznovanjih.“
Klavdija Topolovec Špur - enologinja