ROSÉ
VINA
Roséji, ki zadnja leta ponovno postajajo
trendovski, nastanejo na tri načine.
V Evropi sta kot uradna procesa pridelave
roséjev priznana postopek preproste
maceracije in t. i. postopek „puščanja
krvi" ali „krvavenja". Pri prvem vinar rdeče
grozdje najprej da v stiskalnico, nato vino
pusti, da počiva na grozdnih kožicah.
Pri drugem postopku po le nekajurni
maceraciji, ko vino počiva na grozdnih
kožicah, vinar iz posode odtoči približno
15 odstotkov mošta, nato pa ravna po
običajnem postopku za pridelavo rdečih
vin. Iz odtočenega dela nato z izbranim
postopkom (najpogostejši je t. i. samotok)
dokončno izdela rosé. Tretji način, to je
preprosto mešanje belih in rdečih vin,
je razširjen predvsem v ZDA, v Evropi pa
ni priznan in zato roséjev, pridelanih na
ta način, med evropskimi proizvajalci ne
boste našli.
18
Pinky Chick
&
MIRA
priporoča
PULLUS
Pinky
Chick Rosé
polsladko rose vino
0,751
4.⁹9⁹
99
11=6.65
Vipava 1894
Ross
J-RIOJA
CEPA LEBREL
Working hope
ROSADO
2019
RIOJA
&
MIRA
priporoča
VIPAVA 1894
Rose
suho rose vino
0,751
3.9⁹9
11=5.32
&
MIRA
priporoča
CEPA LEBREL
Rioja
Rosado Juven
suho rose vino
iz Španije
0,751
2.9⁹⁹
11=3.99
ŠČUREK
strune
5
ZINFANDEL
ROSÉ
PALITORASA
Ted Feet & Frit
Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"
&
MIRA
priporoča
ŠČUREK
Strune
suho rose vino
0,751
9.⁹9⁹
11=13.32
&
MIRA
priporoča
CIMAROSA
Zinfandel rose
polsladko rose vino
iz Kalifornije
0,751
2.⁹⁹
11=3.99