Velika noč - katalogi in akcije

Aktualni katalogi

Velika noč - Trgovine

Velika noč

Velika noč je največji katoliški praznik. Lahko bi rekli, da je za katoličane to praznik vseh praznikov. Na veliki petek je bil Jezus križan, v nedeljo pa je vstal od mrtvih. Prav tako je velika noč praznik upanja in veselja, saj naj bi Jezus s vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt.

Katoliki s pripravami pričnejo že teden pred veliko nočjo. Na cvetno oziroma oljčno nedeljo blagoslovijo oljčno vejico. Kasneje, v četrtek se spomnijo zadnje večerje. V petek so Jezusa bičali, obsodili in križali, zato za ta dan velja strogi post. V soboto je vstal od mrtvih in na ta dan se blagoslovijo jedi (žegnajo). Nedelja pa je namenjena proslavljanju Jezusovega vstajenja, ko se družina zbere ob velikonočnem zajtrku z blagoslovljenimi jedili.

Po poganskem izročilu pa naj bi bila velika noč tudi praznik pomladi. Od tod prihaja navada izmenjavanja velikonočnih jajc oziroma pirhov. Nemalokrat v Sloveniji prazniku rečejo tudi Vuzem. Datum obeleženja je vsako leto drugačen, saj Nova zaveza ne navaja datuma Jezusovega križanja, zato velja pravilo, da se veliko noč praznuje prvo nedeljo po pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom.

V Sloveniji je praznovanje velike noči povezano z veliko obredi in šegami ter simboliko, ki se opazi predvsem pri jedeh:  meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi simbolizirajo kaplje krvi, hren simbolizira žeblje, kruh in pecivo pa trnjevo krono.

Velika noč velja predvsem za družinski praznik, ko obarvamo domove z velikonočnimi motivi in iz kuhinje zadiši po velikonočnih dobotah. Trgovine kot so Lidl, EuroSpin, Mercator ali E.Leclerc so polne idej za kreativno velikonočno dekoracijo in slastne dobrote. Naj vas velika noč obda z mirom in veseljem ter naj v vaš dom prinese obilo spokoja in sreče preko voščil, verzov, velikonočnih izdelkov in okusnih receptov. Veliko idej za pričaranje velikonočnega vzdušja najdete tudi na Moj-letak.si.

Zadnji katalogi