Materinski dan - katalogi in akcije

Trenutno ni veljavnih letakov.

Materinski dan - Trgovine

Materinski dan

Materinski dan v ZDA praznujejo od leta 1910, v Evropo se je pa razširil po 2. svetovni vojni, vendar se praznuje ob različnih datumih.

Praznik izhaja iz antičnega sveta in je povezano s čaščenjem boginje Ree, krščanska cerkev pa je praznik posvetila Devici Mariji. V starih zapisih najdemo poimenovanje »spočetje Kristusa«, saj se je rodil 9 mesecev kasneje na 25. decembra. Rea je bila mati grških bogov, zato so ji v antični Grčiji posvečali obredne ceremonije. V 8. stoletju je bil praznik dokončno posvečen Devici Mariji.

Zaradi bližnjega 8. marca se praznik v prvih letih ni posebno uveljavil, vendar je začel dobivati na veljavi in navada je, da otroci v šoli mamam izdelajo čestitke, spesnijo verze ali lepe misli, narišejo slike in izdelajo drobna darilca s katerim jih izkazujejo ljubezen in naklonjenost. Starejše generacije so prepričane da se 25. marca v deželo vrnejo lastovke.

V prvi polovici 20. stoletja je bilo veliko žensk, ki niso rodile (veliko moških je med obema vojnama umrlo), kasneje pa so imele ženske veliko otrok, nič kaj neobičajnega so bile družine z desetimi otroci.

V Sloveniji je bilo v popisu leta 2002 popisanih 632.197 žensk, ki so rodile vsaj enega otroka. V zadnjih leta v Sloveniji vsako leto rodi okoli 9000 žensk. Slovenija ima v primerjavi z drugimi državami Evropske Unije največji odstotek aktivnih mater. Žensk, ki naj bi delale več kot 30 ur na teden je več kot 85%, medtem ko je bila na Malti taka vsaka četrta, na Madžarskem ali Španiji pa vsaka druga.

 

Trgovine kot so Lidl, EuroSpin, Mercator ali E.Leclerc so polne idej za kreativno in unikatno darilo za materinski dan. Izkažite svoji mami ljubezen preko posebne pozornosti, ki jo bo vedno spominjala na vas. Na spletni strani https://moj-letak.si lahko preverite širok nabor daril s katerimi boste mami polepšali ta poseben dan poleg lepih misli, verzov, slike, pesmi ali šopka rož. Ne pozabite, mama je ena sama!

Zadnji katalogi