Bauhaus katalog - 12. 5. - 31. 8. 2022 - NI VEČ VELJAVEN - stran 44 *

thumbnail - Bauhaus katalog - 12.5.2022 - 31.8.2022 - Ponudba izdelkov - grill. Stran 44.
44 / 49

* Velja v vseh trgovinah Bauhaus.

Izdelki v tem katalogu

 
NADZORUJTE TOPLOTO, PREVERJAJTE TEMPERATURO JEDRA! Kupili ste meso in povabili prijatelje. Pripravili ste in segreli žar. Meso je na žaru in gostje so lačni. Ali veste, kdaj je meso pečeno? MESO SE MED SEBOJ RAZLIKUJE Žar deluje dobro, kuhar je miren. Toda ali je res vse v redu? Tega ni mogoče z gotovostjo trditi, ker manjka en podatek: temperatura jedra mesa! Brez teh informacij je vsak načrtovani čas peke samoocena. Poleg tega je vsak kos mesa zgodba zase, ker narava ne posveča pozornosti tabelam s časom priprave mesa. 44 TERMOMETER Kaj storiti? Prva pomoč je termometer na pokrovu žara, ki nam pokaže, kdaj žar komora doseže temperaturo za peko mesa na žaru. Termometer posredno kaže, ali so RAVE: TEŽKA IZ NJE PRIP BIRA STOP plinski gorilniki nastavljeni na pravilno moč oz. ali je prezračevanje na žaru na oglje dobro nastavljeno. Ali je zrezek pečen ali ne, ne boste izvedeli na ta način. Puristi odprejo pokrov, pritisnejo na meso in ga primerjajo z občutkom v notranjosti palca (testiranje z občutkom). Gre za metodo, ki zahteva veliko izkušenj in je zaradi subjektivnosti ne smatramo za varno ali natančno. Namesto občutka priporočamo objektivno merjenje temperature jedra, za to pa potrebujete termometer! KAKO PEČENO ŽELITE? STOPNJE PEKE MESA: 1 WELL DONE: Meso je "prepečeno". V notranjosti popolnoma sivo rjavo, z močno skorjo. Malo soka. Temperatura jedra nad 70°C. MEDIUM WELL: Meso je skoraj enakomerno pečeno, le sredina je napol rožnata. Močna skorja. Temperatura jedra je približno 68°C. 2 3 MEDIUM: Klasično, napol pečeno. V notranjosti sočno rdeče, na zunanji strani močna, rjava skorja. Temperatura jedra do dobrih 60°C. MEDIUM RARE: Še vedno rožnato in krvavo jedro. Intenzivnejša porjavitev na zunanji strani. Sok je temno rdeč. Temperatura jedra največ 55°C. 4 5 ENGLISH: Še vedno krvavo. Sredina mesa je še vedno surova, zunaj je tanka zapečena plast. Zelo sočno. Temperatura jedra ne presega 50°C. BLUE: Za puriste. Meso je v notranjosti še surovo. Zunaj zelo tanka zapečena skorjica. Izredno sočno. Temperatura jedra 20 – 30°C. 6 www.bauhaus.si In še en pomemben skriven nasvet: Ustavite lakoto, ko je zrezek pripravljen na žaru. Pred rezanjem naj meso še nekaj minut ostane v lastnem soku.

Drugi katalogi Bauhaus

Zadnji katalogi