NADZORUJTE TOPLOTO,
PREVERJAJTE
TEMPERATURO JEDRA!
Kupili ste meso in povabili prijatelje. Pripravili ste in
segreli žar. Meso je na žaru in gostje so lačni.
Ali veste, kdaj je meso pečeno?
MESO SE MED SEBOJ RAZLIKUJE
Žar deluje dobro, kuhar je miren. Toda ali je res vse v
redu? Tega ni mogoče z gotovostjo trditi, ker manjka en
podatek: temperatura jedra mesa! Brez teh informacij je
vsak načrtovani čas peke samoocena. Poleg tega je vsak
kos mesa zgodba zase, ker narava ne posveča pozornosti
tabelam s časom priprave mesa.
44
TERMOMETER
Kaj storiti? Prva pomoč je termometer na pokrovu žara,
ki nam pokaže, kdaj žar komora doseže temperaturo za
peko mesa na žaru. Termometer posredno kaže, ali so
RAVE: TEŽKA IZ
NJE PRIP
BIRA
STOP
plinski gorilniki nastavljeni na pravilno moč oz. ali je prezračevanje na žaru na oglje dobro nastavljeno. Ali je zrezek
pečen ali ne, ne boste izvedeli na ta način. Puristi odprejo
pokrov, pritisnejo na meso in ga primerjajo z občutkom
v notranjosti palca (testiranje z občutkom). Gre za metodo, ki zahteva veliko izkušenj in je zaradi subjektivnosti
ne smatramo za varno ali natančno. Namesto občutka
priporočamo objektivno merjenje temperature jedra, za
to pa potrebujete termometer!
KAKO PEČENO ŽELITE?
STOPNJE PEKE MESA:
1 WELL DONE: Meso je "prepečeno".
V notranjosti popolnoma sivo rjavo, z močno
skorjo. Malo soka. Temperatura jedra nad
70°C.
MEDIUM WELL: Meso je skoraj enakomerno pečeno, le sredina je napol rožnata. Močna
skorja. Temperatura jedra je približno 68°C.
2
3 MEDIUM: Klasično, napol pečeno. V notranjosti sočno rdeče, na zunanji strani močna,
rjava skorja. Temperatura jedra do dobrih
60°C.
MEDIUM RARE: Še vedno rožnato in krvavo jedro. Intenzivnejša porjavitev na zunanji
strani. Sok je temno rdeč. Temperatura jedra
največ 55°C.
4
5 ENGLISH: Še vedno krvavo. Sredina mesa
je še vedno surova, zunaj je tanka zapečena
plast. Zelo sočno. Temperatura jedra ne presega 50°C.
BLUE: Za puriste. Meso je v notranjosti še
surovo. Zunaj zelo tanka zapečena skorjica.
Izredno sočno. Temperatura jedra 20 – 30°C.
6
www.bauhaus.si
In še en pomemben skriven nasvet:
Ustavite lakoto, ko
je zrezek pripravljen
na žaru. Pred rezanjem naj meso še
nekaj minut ostane
v lastnem soku.