Dobrodošli v deželi
ognja: ŽARI NA OGLJE
Včasih je klasičen način najboljši: nihče ne potrebuje več kot žar,
oglje, ogenj in meso, da je srečen!
ŽARI NA OGLJE
20
ALTERNATIVA PLINU!
Ljudje pečejo meso na odprtem ognju. Vedno
je bilo tako – in vedno bo tako. Seveda ima
plinski žar številne prednosti: hiter je, čist,
prilagodljiv. Kje pa je prasketanje žerjavice?
Kje je sikanje, ko položite meso na žar? Kje
je tipičen vonj? In kje je ta edinstven okus?
Za prave mojstre žara ni alternative za oglje.
In prav je tako. Ogromen napredek je dosegla tudi tehnologija žara (na oglje). Takšen
pokrov je videti skromen, vendar je revolucioniral peko na oglju. Nenadoma bi lahko posredno pekli na žaru z ogljem. In to še zdaleč
ni zadnja stvar: keramični žari, ki izgledajo
tako popolnoma drugače, omogočajo tisto, o
čemer si naši očetje nikoli ne bi upali sanjati:
dolgotrajno pečenje na oglju! Tako pripravljena svinjina je postala nedosegljive sanje!
Tu je še smoker - kombinacija peke na žaru in
dimljenja, ki daje jedi na žaru edinstven okus.
Svet peke na oglju je velik in postaja vse večji!
traja več kot 15 minut. Žar na oglje je mobilen, medtem ko so plinski žari to le z velikimi omejitvami. Moj žar je tam, kjer so moji
prijatelji!
PRIPOMOČKI NAREDIJO RAZLIKO
Peka na oglju uspeva zaradi majhnih poceni stvari: posoda za vžig, rokavice za žar,
dober vžigalnik, krtača za žar in visokokakovostni pripomočki za žar. Ne stanejo veliko,
vendar nedvomno olajšajo peko na žaru.
Novi vložki za rešetke, kot so Kingstone Module System s kamnom za pizzo, vokom ali
ponvijo za paello, izjemno razširijo spekter
žara na oglje. Ne glede na to, kaj pripravite
na žaru na oglje - okus ostane odličen, dimljen, edinstven. Ali lahko enako rečemo
za plinski žar?
Pri nakupu žara
na oglje bodite pozorni na naslednje:
Ali velikost ustreza
gostom in hrani za
žar? Pokrov je danes
nepogrešljiv, poceni
aluminijasti
žari niso več
moderni!
PREPROSTA PEKA NA ŽARU
Če ne vidite prižiganja žerjavice kot ritual in
živo pričakovanje, kupite plinski žar! Vsi se
veselijo igre plamenov, piva in pogovora,
medtem, ko se pripravlja žar. Vsekakor ne
želimo skrivati dejstva, da so kakovostno oglje
ali briketi skupaj z dimniškim zaganjalnikom
močno pospešili proces, prižiganje danes ne
www.bauhaus.si
A JEDRA
TEMPERATUR
e vrti
oglju se vs
Pri peki na re jedra hrane
tu
a
er
okoli temp je, če imate kvaliobro
na žaru. D meter. Termometer
o
teten term stone je digitalen
za žar King
senzorja.
in ima dva