OKUSNO NATRGANA SVINJINA – NE BOJTE
SE VEČLETNIH FAVORITOV NA ŽARU!
Vsi imajo radi natrgano svinjino – ko je enkrat na krožniku. Toda pot do tja je dobesedno dolga. Svinjski vrat moramo približno
deset ur kuhati na žaru pri stalno nizkih temperaturah. Pokazali vam bomo, kako obvladati ta klasični izziv z žara in kako lahko
svoje goste razveselite s popolnim svinjskim hamburgerjem!
-n
a-
a svinj
n
a
g
in
atr
KAKO JO PRIPRAVIMO
Dosleden nadzor temperature v daljšem
časovnem obdobju sta alfa in omega natrgane svinjine. Kljub temu se ne smemo
zanašati samo na termometer. Preizkus
natrganega šteje!
ZA 10 BURGERJEV
SESTAVINE
2,5 kg svinjskega vratu
1 kg belega zelja
1 šopek peteršilja
2 rdeči čebuli
2 žlici oljčnega olja
1 žlica tekočega medu
2 žlici belega vinskega kisa
10 burger bombet
sol in poper po okusu
Začimbe: 2 žlici poprovega zrna,
1 čajna žlička mletega muškatnega
oreščka, 2 žlici česna v prahu,
1 žlička ingverja v prahu, 1 žlica soli,
3 žličke paprike v prahu, 2 žlički
kajenskega popra, 100 g trsnega
sladkorja, 1 žlica kuminovih semen
kečap ali BBQ omaka, kot želite
KREMPLJI ZA TRGANJE MESA
Meso s pripomočkom natrgamo hitro, enostavno, čisto in brez težav. Je ergonomske oblike in
ima 6 ostrih krempljev za enostavno delo.
26243050 | 3,99*
Občasno preverimo
temperaturo mesa
1
Zrna popra grobo zdrobimo v možnarvrsti pa je potrebno zagotoviti, da je meso
ju in zmešamo skupaj z muškatnim
mehko in lahko za tragat. Temperatura jedra
oreščkom, česnom v prahu, ingverjem v
je le približno vodilo in preprečuje nepotrebprahu, soljo, papriko v prahu, kajenskim
no odpiranje žara.
poprom in trsnim sladkorjem. Zmešane
začimbe potresemo po vratu in enakomerVmes operemo zelje, ga prepolovimo
no z vseh strani vtremo. Ostanek začimb
in odstranimo pecelj. Nato narežemo
pospravimo za kasnejšo uporabo. Vrat
na zelo drobne trakove in močno pregnetetesno zavijemo v folijo za živila in
mo s kuminimi semeni. Začinimo
pustimo, da se čez noč marinis soljo in poprom. Peteršilj
operemo in grobo natrra v hladilniku. Potrebno je
vzeti iz hladilnika približgamo. Čebulo olupimo
naš namig
no eno uro pred peko
in narežemo na drobne
ju
em kuhan
Po končan o zavijemo v
na žaru.
obročke. Na zelje dojin
svin
natrgano folijo in pustimo
o
st
damo peteršilj, čebulo,
ija
o
in
n
alum
približ
a toplem
e
an
počivati n
Segrejmo žar
olivno olje, med in kis
st
o
Tako
30 minut. in sočno.
o
p
s pokrovom na
ter
dobro premešamo.
le
e
ej
pozn
110 – 120 °C, neposredno
segrevanje ter nastavimo
Prepolovimo bombete
pravo temperaturo. Običajno je
za burgerje (glej recept
za to potreben gorilnik v minimalnem
na strani 12) in polovičke bombet popoložaju. Vrat položimo v aluminijast pladenj
ložimo na vročo rešetko žara ter pustimo,
da se na kratko popečejo.
za žar ali primerno posodo iz nerjavnega jekla in kuhamo približno deset ur. Naj se kuha
v zaprtem žaru. Temperatura v žaru mora biti
Z dvema vilicama natrgamo svinjsko
konstantna. Za natančno kuhanje lahko upomeso in ga položimo na pečene bomrabimo tudi termometer (merilno sondo).
betke skupaj z zeljem in kečapom. Nato
Temperatura jedra popolnoma kuhane navse skupaj pokrijemo z drugim delom
trgane svinjine je približno 90 – 95 °C. V prvi
bombete.
3
2
*Aktualno najnižjo ceno boste našli z vnosom številke izdelka v naši spletni trgovini, bauhaus.si
4
5
13
SPECIALITETA – NATRGANA SVINJINA
NATRGAN
SVINJSKI BURGER